• Avaleht
  • Lugemist
  • Noorte toitumine pikkadel kooli ja trennipäevadel väsimust vältides

Noorte toitumine pikkadel kooli ja trennipäevadel väsimust vältides

november 26, 2020

Noorte toitumine pikkadel kooli ja trennipäevadel väsimust vältides

Oled väsinud? See on esimene asi, mida teha, et energia tagasi saada!

Kuigi võib tunduda, et noortel on lihtne elu, sest me ei käi tööl, on päevad teinekord pikemadki kui kontoriinimestel. Õnneks saame oma teekonda toiduga hästi toetada.

Kui ka sind iseloomustab see, et oled juba hommikul ärgates väsinud, siis esimene asi, millega oma olukorda paremaks muuta saad, on üle vaadata oma toitumine. Selleks, et energiatase ühtlasena hoida, on vaja päeva jooksul iga kolme kuni nelja tunni tagant süüa ja mitte lihtsalt ükskõik mida, vaid tasakaalustatud toitu. Ideaalne söögikord peaks andma nii aeglaselt imenduvaid süsivesikuid täistera ja köögiviljade näol kui ka valke ja rasvu. Proovigi oma toidukorrad sel moel planeerida, et saaksid kõiki makrotoitaineid.

Energiataseme puhul on aeglaselt imenduvatel süsivesikutel eriti suur tähtsus. Need aitavad kontrollida veresuhkrut, tänu millele ongi energiatase päeva lõikes ühtlane, aga samas aitavad ka kõhtu kauem täis hoida, sest annavad meile olulisi kiudaineid. Head aeglaselt imenduvate süsivesikute allikad on näiteks täisteraleib ja sepik.

Kõige lihtsam on oma järgmise päeva toidukorrad juba eelmisel päeval ette planeerida ja mõelda, kas mul on võimalus süüa lõunat koolis, kus ja millal võiksin süüa vahepala, ning vastavalt sellele võtta kaasa nii mitu toidukarpi kui vaja.

Igaüks saab midagi ära teha

Lisaks sellele, et oma toidu kaasa võtmine on tervislik, on see ka taskukohane ja keskkonnasõbralik. Mõtle, kui palju pakendeid jääb tarbimata, kui teed oma toidu kaasa! See aitab sul oma ökoloogilist jalajälge oluliselt vähendada. Tähtis on mõista, et keskkonna heaks saab igaüks midagi ära teha. Ja kui veel valid igapäevaseks liiklusvahendiks kas bussi, jalgsi käimise või ratta, oled juba keskkonnasäästlikkuse mõttes paljudele eeskujuks, rääkimata tervislikkusest.

Pööran päris palju tähelepanu ka oma lõunakarpide materjalidele. Tahan, et need oleksid keskkonnasõbralikud ja ka mulle endale tervislikud. Seepärast vaatan alati, et mu lõunasöögikarp oleks vähemalt BPA-vaba. Loomulikult on mul olemas ka ilusaid lõunasöögikarpe, mis on klaasist. Need meeldivad mulle eriti, kuid kui kotis on juba palju kooli- ja trenniasju, siis jääb klaaskarp natukene raskeks.

Nipid ja trikid

Pikaaegse söögi kaasapakkijana on mul jagada ka mõningaid toimivaid nippe, mis aitavad toidul kauem värske püsida. Näiteks röstin hommikul kodus võileiva rösteris ära või panen selle mõneks minutiks ahju. Nii saab leib mõnusa krõbeda kooriku ja maitseb hiljem eriti hästi. Kui vähegi võimalik, panen määrded eraldi väikesesse topsikusse. Selliseid müüakse pea igas supermarketis. Mõnikord on mul võimalus süüa lõunat kohas, kus on olemas ka köök. Sellisel juhul võtan alati näiteks tomati tervena kaasa ja tükeldan alles kohapeal. Miks? Sest siis on maitse värskem ja tomatis säilib ka rohkem C-vitamiini. C vitamiin on nimelt selline aine, mis hakkab õhuga kokkupuutel hävinema. Ja sellisel viisil käitudes saan köögiviljadest rohkem kätte. Samal põhjusel jätan ka õuna koorimata ja tükeldamata ning võtan lihtsalt tervena kaasa.

Minu lemmikud

Väga hea variant on teha kaasa näiteks täisteravõileib – see annab meile vajalikke vitamiine, mineraalaineid ja kiudaineid selleks, et kõht püsiks kauem täis.

Minu lemmikvõileib, mida ikka kaasa meeldib teha, valmib näiteks paari minutiga:

Avokaado-munavõileib

Rösti sepiku(d) ära, tee avokaado kahvliga pehmeks kreemiks ja pigista peale pisut sidrunimahla. Keeda muna. Soovi korral jäta see seest kergelt pehmeks. Määri avokaado sepikule ja viiluta muna sinna peale. Lõpuks lisa tomativiilud ja voilà!

Vahelduse mõttes teen teinekord kaasa ka seda:

Ahjuvõileib suitsukana ja juustuga

Määri Merevaik leivale ja lao peale juustuviil, suitsukanakuubikud. Lõigu tomat peenikesteks viiludeks ja laota sinna peale. Lõpuks lisa maitseained. Aseta võileivad umbes 10 minutiks 180-kraadisesse ahju.

Nagu näed, ei ole selleks vaja imetrikke teha, et oma energiataset tõsta ja rohkem jõuda. Lihtsalt natuke planeerimist!